Waar komt deze Europese warme drank vandaan? De oorsprong van dit product gaat ver terug in de tijd. Het consumeren van deze drank is een Europese traditie die zelfs al meer dan duizend jaar oud is. Zo schijnt dat de Romeinen hun wijn al verwarmden om ‘s winters warm te blijven. Het drankje verspreidde zich daarna al snel door het rijk, en pas later werden er kruiden en bloemen aan toegevoegd, met het idee dat ziektes weggehouden werden. Welnu, de Glühwein die wij tegenwoordig allemaal kennen is ontstaan tijdens de middeleeuwen; een variant die in Duitsland is ontwikkeld en zich baseert op een mengsel van wijn en kruiden, aangevuld met fruit. Sindsdien is eigenlijk niet veel meer veranderd aan het recept.
Glühwein is op dit moment dé vervanger van de zomerse cocktails en biertjes voor de winter en deze zijn dan ook veel te vinden op de kerstmarkten van Europa. Vooral in Duitsland wordt het vaak gedronken. De Duitsers serveren en drinken deze glühwein om dezelfde reden: om warm te blijven op de markt en daarmee het samenkomen wat aangenamer te maken! Daarom wordt Glühwein vaak geassocieerd met zijn zoete geuren aan de gezelligheid op de kerstmarkt, ijsbaan of ski-oord, en natuurlijk het effect dat het heeft om op te warmen!
Maar deze gezelligheid in de herfst en winter is ook te vinden dichter bij huis! Het recept heeft namelijk in verschillende Europese landen een eigen identiteit en smaak ontwikkeld. In Nederland staat deze drank voornamelijk bekend als “bisschopswijn”. Het verschil is alleen dat onze variant wordt gemaakt met citroen en glühwein met sinaasappel.
De nieuwe trend in Nederland is dan ook om gezellig met vrienden of familie onder het genot van een warme beker glühwein een stadswandeling te maken door Amsterdam die in de wintermaanden altijd zo prachtig verlicht is. Maar ook in het Proeflokaal nodigen wij je graag uit in de herfst en wintermaanden om binnen op te warmen en te genieten van dit drankje dat geserveerd wordt met dampende bekers. Met uitzicht op de Amsterdamse grachten vanuit het Proeflokaal en onze knusse uitstraling, bieden wij dan ook een extra sfeervolle plek aan om te genieten van een glas.
Wij zijn het proeflokaal van de Amsterdamse distilleerderij A. van Wees De Ooievaar anno 1782, gevestigd aan de Herengracht 319. U kunt bij ons dagelijks vanaf 12.00 uur terecht voor een borrel, proeverijen of een hapje eten.
Ons drankassortiment bestaat uit 17 verschillende genevers, meer dan 50 likeuren en diverse andere sterke dranken uit eigen distilleerderij. Onze ervaren Amsterdamse barkeerpers vertellen u graag meer over de historie van onze dranken. Passend bij onze genevers hanteren wij een uitgebreid bierassortiment waar eindeloze ‘kopstoot’ combinaties uit voortkomen.
Op onze eetkaart vindt u herkenbare gerechten die passen bij de Amsterdamse eetcultuur, zoals kipsaté, entrecote en een Hollandse kaasfondue. Uiteraard mogen seizoensklassiekers als asperges en een mosselpannetje niet ontbreken.
Op mooie dagen geniet u tot in de avond van de zon op ons charmante terras. Vanaf het terras en onze patio heeft u vrij zicht op de Herengracht en alle gezelligheid die op het water voorbijkomt. U kunt ook zelf met uw boot aanmeren bij ons proeflokaal.